Remarketing
Zakładka Remarketing to miejsce, w którym możemy zmieniać ustawienia dotyczące powiadomień o porzuconych zamówieniach oraz sprawdzić, które zamówienia zostały złożone dzięki takiemu przypomnieniu.
Remarketing ma skłonić klienta do powrotu na stronę i finalizacji rozpoczętego wcześniej zamówienia. W tym celu klient, który nie dokończył zamówienia, otrzyma wiadomość email. W wiadomości będzie dostępny link, którego kliknięcie skieruje klienta na stronę, gdzie będzie mógł sfinalizować zamówienie.
Oczywiście, żeby ta funkcja zadziałała, musimy wymagać przy składaniu zamówienia podania adresu e-mail. Dodatkowo klient musi go podać przed opuszczeniem strony. Jeśli klient będąc na stronie kliknie przycisk „Anuluj zamówienie”, to takie zamówienie nie będzie brane pod uwagę.
Informacja
Ta opcja jest dostępna tylko dla usługi w wersji PRO.
Dostępne opcje
Oto lista dostępnych opcji wraz z krótkim objaśnieniem.
- Włącz opcję remarketingu
Określa, czy wysłana zostanie wiadomość e-mail z powiadomieniem do klienta, kiedy nie dokończy on swojego zamówienia.
Zamówienia pozyskane z remarketingu
Poniżej ustawień znajduje się lista zamówień, które klienci sfinalizowali po otrzymaniu przypomnienia. Działa ona dokładnie tak samo jak lista w zakładce Zamówienia - dzięki temu łatwo ocenisz, ile zamówień udało się „uratować” dzięki remarketingowi.